Mørke midt på dagen

Sigrun Hodne tekst og foto

SAM_3281

Jodie Carey «Dark night by daylight»

UTSTILLING

Hå gamle prestegard: Jodie Carey «Dark night by daylight» og Tobias Sternberg «Playing God – Playing War»

UTDRAG av kritikk publisert i SA 5/4/2014

La oss først ta en liten omvei: et kunstverk er en sosial begivenhet, en hendelse eller en prosess, som først får liv i det betrakteren tar verket nærmere i øyesyn. Mellom kunstverket og betrakteren eksisterer det et gjensidig avhengighetsforhold. Kunstverket blir til kunst i det du stopper opp og ser på det, i det verket entrer dine tanker og følelser. Betrakteren går inn i verket, og verket synker inn i betrakteren. En god kunstopplevelse skaper rikelig med tanker og følelser i betrakteren, fornemmelser som er igangsatt, men ikke kontrollert, av verket.

I følge den belgiske filosofen Chantal Mouffe, er kunsten alltid politisk; enten ved å bekrefte eller ved å utfordre den herskende orden. Kritisk kunst, sier Mouffe, forstyrrer kapitalismens glatte ikke-problematiserende selvforståelse. Dette betyr ikke at kritisk kunst ikke kan være vakker, men det betyr at pynt ikke har den kraften som kunsten trenger for å være noe annet enn en bekreftelse på de rådende maktforholdene i samfunnet.

Kunstneren har alltid en intensjon med verket, men kan likevel aldri være sikker på om intensjonen blir oppfylt. I det kunstverket forlater kunstneren overlates forståelsen og realiseringen av verket til oss, publikum.

To former for kritikk

I sine respektive utstillinger på Hå viser Jodie Carey og Tobias Sternberg oss to forskjellige måter å problematisere verden og samfunnet på, Sternberg er konkret og direkte, Carey er abstrakt og poetisk.

SAM_3313

Tobias Sternberg«Playing God – Playing War»

(…)

 

Mørke midt på dagen

Noen kunstnere liker å gjøre det lett for publikum, de gir oss bruksanvisninger i form av tekster til utstillingene sine, tekster som forklarer oss hva kunsten de har laget egentlig betyr, eller de gjør ting mest mulig tydelige visuelt sett, slik at vi, publikum, ikke skal gå oss vill i våre egne feiltolkninger. Men virkelig god kunst må våge mer, kaste seg ut i det – ha tillit til at det et eller annet sted, langt borte, finnes et menneske som kan ta i mot, tenke og føle videre – i, mot og med kunsten.

SAM_3284

Jodie Carey «Dark night by daylight»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s