Vilje til kunst

Galleri Gann: Liv Tandrevold Eriksen «Hun er under teppet og krøller papir» og Yngve Henriksen «Navnløse nedtegnelser»
Vises til 9. april

UTDRAG av kritikk publisert i SA 25/3/2014

SAM_3165

Noen ganger lønner det seg å kaste seg ut på dypt vann

I kjelleren i Galleri Gann finner man i disse dager en fin liten utstilling. Liv Tandrevold Eriksen, som jeg så sist i Stavanger Kunstforening i 2009, er inne i en spennende utvikling, hvor hun overrasker gjennom å foredle og videreutvikle et høyst personlig og egenartet uttrykk. For meg ser det ut som om hun i denne utstillingen beveger seg på grensen av hva en tegning kan tåle, hun har krøllet papiret – for så å glatte det ut igjen, hun har revet biter av arket, som om hun kjemper mot – og med – seg selv.

SAM_3160

Yngve Henriksen lager malerier som befinner seg et sted midt mellom det abstrakte og det figurative, han maler fargeflater som nå og da forstyrres, i positiv forstand, av geometriske former – først og fremst i form av stiliserte hus. Huskroppene omskaper umiddelbart de abstrakte fargefeltene til landskaper. Øyet søker automatisk etter noe gjenkjennelig å hvile blikket på, en fortolkningsnøkkel. Spillet mellom abstraksjon og figurasjon er disse malerienes styrke.

Hvis vi først ser etter paralleller og referanser i Henriksens kunst må også Hanne Borchgrevink nevnes. Borchgrevink, som var Festspillkunstner i Bergen i 2011, er særlig kjent for sine abstraherte husformer. Det er nesten som om noen av Borchgrevinks hus er gjenoppbygget, i en litt mindre skala vel og merke, i Henriksens billedrom.

 

SAM_3186

Nupen og Borchgrevinks malerier tilhører den norske samtidskunstens elitedivisjon. Henriksen er ennå ikke helt der, han lager vakre og solide malerier som har en interessant stofflighet, men jeg skulle ha likte å se hva som skjedde dersom han våget seg litt lenger ut av sin egen komfortsone.

Og apropos komfortsone; personlig har jeg en mistanke om at det nettopp er viljen til å gi slipp på det trygge, viljen til å kaste seg inn i det ukjente, som gir så gode resultater i Tandervold Eriksens kunst.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s