Hold stenhårdt fast på greia di

Kollektiv Amnesi – Aftenbladet.no.

Kollektiv Amnesi

  • Sigrun Hodne tekst
  • Kunsthall Stavanger: «Hold stenhårdt fast på greia di»
  • Kuratert av Eline Mugaas, Elise Storsveen og Kunsthall Osl
  • En utstilling om kunst og kvinnekamp fra 1968 til 1989

Hva er det med 8. mars, spurte en ung student her forleden, hva er det vi feirer? Feirer?! Vel det dreier seg vel mer om en markering, tenkte jeg i mitt stille sinn, men la gå, at kvinnen ikke ante noen ting om 8. mars og dagens historie var jo strengt tatt langt verre enn hvilke ord hun valgte. I samtalens løp ble det klart for meg at den unge studenten aldri hadde tatt et aktivt oppgjør med feminismen, aldri hadde vurdert kampen for kvinners rettigheter som feilslått eller unødvendig, hun hadde bare aldri tenkt over saken. Aldri reflektert over det faktum at hun i dag har langt flere muligheter enn noen av sine formødre, enn si jevngamle kvinner i andre deler av verden. Aldri tenkt på at dette var rettigheter som var blitt kjempet fram, og som fremdeles må holdes ved like gjennom aktiv samfunnsdeltagelse.

(…)

SAM_2816

(…)

Estetisk sett skiller to kunstnere seg ut; tsjekkisk- norske Zdenka Rusova og Siri Anker Aurdal, datter av den langt mer berømte Synnøve Anker Aurdal, er i en klasse for seg. Rusova er presentert gjennom en serie usedvanlig vakre og enkle tegninger, Aurdal med en fantastisk romlig installasjon i farget pleksiglass. Rusova har i dag en sentral plass innenfor det profesjonelle kunstmiljøet, men hadde absolutt fortjent mye videre og bredere oppmerksomhet. Aurdal har laget offentlige utsmykninger som burde ha vært på plass i den norske kunstkanonen. Ingen av de to kunstnerne er eksplisitt feministiske, og arbeidene deres kler absolutt ikke merkelappen ”kvinnekunst”, men det er likevel fristende å spørre seg om deres plass i offentligheten kunne ha vært en annen og langt mer framtredende om de hadde vært menn. Jeg er tilbøyelig til å tro det.

(…)

Forhåpentligvis kan «Hold stenhårdt fast på greia di» vekke oss fra den kollektive amnesien vi er i ferd med å gli inn i. Likestilling er verken en naturtilstand eller en rettighet som kommer drivende på ei fjøl. Jo visst kan man feire 8. mars – i alle fall dersom man i året som gikk har vunnet flere likestillingskamper enn man har tapt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s