I randsonens villnis


Galleri Opdahl: Roald Kyllingstad «Tegning»

publisert i Stavanger Aftenblad 8/2/2014

En tegning er en linje som tar seg en tur

SAM_2787

Tett i tett med skisser, 143 stykker til sammen, de fleste utført med blyant på hvite ark som nå er i ferd med å gulne. Referater fra et omfattende livsverk. Roald Kyllingstads skisser i Galleri Opdahl strekker seg over en periode på mer enn førti år.

(…)

Flere av skissene til Kyllingstad inneholder skriftlige opplysninger om det han har sett og tegnet; i korte notater beskriver han lyset, fargenes kvaliteter av varme og kulde, overflatestrukturer osv. Det er med andre ord snakk om arbeidstegninger, underlagsmateriale. Andre skisser ser mer ut som øyeblikksbilder, utsnitt av tid. Som publikum får vi gjennom denne utstillingen et sjeldent godt innblikk i kunstnerens arbeidsprosess, en fornemmelse av kunstens utviklingshistorie.

(…)

Kyllingstad fokuserer på ”restområdene”,  på stedene som ikke er i bruk og derfor fylles opp av allslags rusk og rask, på stedene i byen som naturen er i ferd med å ta tilbake. Virkeligheten er full av sånne steder, steder vi ikke legger merke til, steder som går oss hus forbi, med mindre en mann som Kyllingstad får oss til å stoppe opp  – og se.

Roald Kyllingstad har sitt helt egne blikk på verden, via skissene inviteres vi til å se det han har sett, til å se en del av vår egen virkelighet med nye øyne. Slett ikke verst, eller?

SAM_2761 SAM_2796

 

SAM_2787

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s