Rapport fra gjenvinningssentralen

Galleri Sult: «UPCYCLE»,

  • med verk av Rune Gunneriussen, Karoline Hjort, Riitta Ikonen, Helle Mellemstrand, Atle Østrem, Eline Medbøe, Jonas Daatland, Joran Jacobsen, Maria Sundby, Svanhild Rohdin, Elisabeth R. Nilssen, Vibeke R. Kjøde og Robin Frohardt.

Vises til 26. januar

unnamed

 Riitta Ikonen / Karoline Hjorth: Eyes as Big as Plates

Denne kritikkken finnes i sin helhet på Stavanger Aftenblads nettside:

Rapport fra gjenvinningssentralen – Aftenbladet.no.

DETTE ER ET UTDRAG:

I følge Oxford English Dictionary betyr ’to upcycle’ å gjenvinne en ting eller et materiale på en slik måte, at det nye objektet som skapes får en høyere kvalitet og verdi enn originalen. ’Upcycling’ handler altså både om resirkulering og om kvalitetsjustering; om å forfine, videreutvikle og fornye.

(…)

De tretten kunstnerne i utstillingen arbeider i ulike medier og resirkulerer på forskjellige måter. For meg inneholder utstillingen to høydepunkt.

Det første må du lete deg fram til, det holder seg litt for seg selv, lengst inne i lokalet, nesten bortgjemt. Det er et lite verk; en kort film på en liten skjerm, men det er ingenting å utsette på styrken i det. Filmen «Fitzcardboardaldo» er en animert pappversjon av Werner Herzogs kult-klassiker «Fitzcarraldo» fra 1982, laget av amerikanske Robin Frohardt. Herzogs «Fitzcarraldo» handler om en operaelskende galning som bestemmer seg for å trekke et stort skip over land fra et elveløp til et annet. En vanvittig ide som definitivt ikke blir mindre sprø av å bli utført i papp, slik som Frohardt har gjort. Men god kunst er det ingen tvil om at filmen er, også i sin nye adapterte form.

Jeg vil også trekke fram den finsk-norske duoen Ikonen og Hjorth, som viser oss deler av et pågående prosjekt kalt «Eyes as Big as Plates». «Eyes as Big as Plates» er et fotoprosjekt som ser på forholdet mellom mennesker og natur gjennom å portrettere gamle folk, iført merkelige kostymer laget av kvist og kvas, utendørs. For å være ærlig er jeg usikker på om jeg vil kalle det Ikonen og Hjorth gjør for ’upcycling’, men la gå – vi har uansett godt av å bli minnet om alderdommens sterke og forunderlige skjønnhet. «UPCYCLE» viser kun et lite utvalg av Riitta Ikonen og Karoline Hjorths prosjekt, det hadde vært fint om vi en dag fikk se «Eyes as Big as Plates» i sin fulle bredde.

(…)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s