Kristin Ribe: «Natt, regn»

Et utfordrende litterært eksperiment

 Roman, 148 sider, Oktober

Intense og ureflekterte følelser har tatt fullstendig overhånd i Kristin Ribes nye roman «Natt, regn».  Orden strømmer ut, side opp og side ned, hulter til bulter, som om de er satt sammen i ørske av en forteller som har mistet all kontakt med det man gjerne kaller logisk fornuft. Vi har å gjøre med en forteller som handler i affekt, fullstendig oppslukt av sine egne følelser og sinnsstemninger.

Visse skikkelser dukker opp med jevne mellomrom utover i teksten; et barn, MOR og en lege. Legen kan være barnet som voksen, men det er ingen klar kronologisk sammenheng i diskursen. Og karakterene tar heller aldri form som personer. De er stemmer, ingenting mer, stemmer som strømmer ut fra et ugjennomtrengelig mørke. Slik lyder det et sted midt i boka: Være u-født. Som ved bålene: Aldri født, aldri noen gang død, aldri noen gang blitt til et foster. Være før-født.

Vi aner konturene av en enorm smerte, av dyp depresjon og fortvilet angst, men det er vanskelig å knytte følelsene opp til noe menneskelig – og det er nesten umulig å sette informasjonen vi får sammen på en måte som gir mening.

Forlaget kaller «Natt, regn» for en roman, men er den det? Fortellingen mangler stringens, den følger sin egen logikk, helt uten hensyn til konvensjonelle narrative konstruksjonsprinsipper. Alt vi ser er ord på ord i en endeløs strøm av bokstaver og tegn. Kan hende burde boken heller blitt kalt et prosadikt, et surrealistisk eksperiment – eller en sykejournal …?

Psykologi eller litteratur? De to kategoriene trenger selvfølgelig ikke å utelukke hverandre, men det litterære får for trange kår hos Ribe. Det er utvilsomt et interessant eksperiment forfatteren har begitt seg utpå, hun tester språket i en kamp mot det språkløse, hun utfordrer leserens evne til å skape mening, men hun strekker strikken for langt. De kaotiske setningene hennes roper på en strenger ramme, på form, på en rytme som gjør det mulig for leseren å komme teksten i møte.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s