Paul Smulders – Kamuflert kunst

Hvem vil Paul Smulders være?

Kunstgalleriet: Paul Smulders

Mens Paul Smulders forrige utstilling i Kunstgalleriet var inspirert av Rembrandt, synes han denne gangen å ha hentet inspirasjon fra post-impresjonismen og ekspresjonismen, ikke minst fra Van Gogh og Cézanne. Inspirasjonen kommer til syne både i fargevalg og stil. Naturen og lyset har fått en mer sentral plass i de nye bildene, blått og gult, himmel og solgyllen korn, hvite skyer og konturer av mennesker, innimellom et relativt tydelig tegnet ansikt. De arkitektoniske formene vi så mange av i hans tidligere arbeider er nå tonet ned.

Smulders leker seg med malingen, noen steder ligger den i tykke lag på flaten, andre steder ser det ut som om fargene er i ferd med å renne ut av lerretet. Innimellom minner overflaten meg mer om et glasert keramisk relieff enn om et maleri.

Smulders opptatthet av kunsthistorien kunne ha vær interessant, men er det ennå ikke. For i stedet for å gå i dialog med sine forbilder, i stede for å utfordre dem, eller eventuelt internalisere dem, hilser han de store mestrene med overfladiske symboler. Han går ikke langt nok i sin egen resepsjon og bearbeidelse, men stopper opp i en slags dekorativ gest. Resultatet blir dessverre at bildene hans får et amatørmessig preg. Og jeg spør meg selv – hva er det egentlig han vil?

I de to utstillingene i Kunstgalleriet har Smulders vist oss at han er inspirert av sine landsmenn Rembrandt og Van Gogh, men hva har han selv å bidra med? Det gjenstår ennå mye arbeid før Paul Smulders malerier kan oppleves som viktige, autentiske og originale.

Paul Smulders, maleri, utsnitt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s