Terje Resell, grafikk

Visuell musak

 UTSTILLING, Hå gamle prestegard, til 3. juni

 

Terje Resell gjør som han alltid har gjort

En enkel figur, unntaksvis to, midt i bildet. Et omriss av en person, en menneskekropp, det er alt. Unødvendige detaljer er utelatt. Terje Resells grafiske bilder er uten rom, uten dybde, uten rekvisitter. Menneskene hans synes å befinne seg i et tomrom – utenfor virkelighetens overfylte verden. Hvitt, sort og grått, bitte litt rødt, men først og fremst er det de sorte og saftige strekene vi legger merke til.

Resells utstilling på Hå gamle prestegard er satt sammen av 29 grafiske blad, enkelt innrammede koldnålsraderinger på rekke og rad, elegant montert på en måte som framhever bildenes dekorative kvaliteter. Som helhet er utstillingen fullstendig uproblematisk, bildene sklir ubemerket inn på netthinnen – og stopper der! For når kunsten er uproblematisk finnes det ingen ting for hjernen å gripe fatt i. Når kunsten er problemfri er det definitivt noe som mangler; en tvil, en brodd, noe som forundrer, skremmer, overrasker eller provoserer. Noe som pirrer, svir, glitrer eller gløder i øyet, eller i tanken. Resells kunst har ingen ting av dette, den er uengasjerende og repeterende – som musak.

«Burning Man», «Falling», «Varme hender»  –  titlene forklarer oss klart og tydelig hva hvert enkelt bilde skal forestille (slik unngår man at betrakterens fantasi løper løpsk i sine egne fortolkninger), men når titlene kun beskriver det vi alle kan se med våre egne øyne, er de vel egentlig strengt tatt unødvendige, for heller ikke her oppstår det noe mer.

Terje Resell, «Burning Man»

Det finnes, slik jeg ser det, ingen dybde verken i billedrommet eller i fortolkningsrommet til disse arbeidene. Det er ingenting å lure på; man ser umiddelbart hva bildene forestiller, og det er det. Ingen overraskelser, ingen gåter, ingen problemer, ingen ting å reflektere over, ingenting å fordype seg i.

Terje Resells grafikk er både illustrativ og dekorativ, men den er fullstendig fri for overraskelsesmomenter, den mangler rett og slett en av kunstens aller viktigste bestanddeler.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s