Jens Hauge «Det norske huset»

UTSTILLING, Hå gamle prestegard, til 3. juni

 

Inn i det magiske

På Papua Ny-Guinea finnes det et folkeslag som lever livene sine i trehytter; fem – ti og faktisk helt opp til 30 meter over bakken. Slik beskytter disse menneskene seg fra dyr og fiender, kannibaler, flom og alle slags mulige og umulige naturkatastrofer. Fram til begynnelsen av 1970-tallet levde korowai-folket fullstendig uforstyrret av den vestlige verdens sivilisasjoner. Det er ikke mye som slår en trehytte når det kommer til smarte skjulesteder.

De fjorten norske trehyttene som Jens Hauge viser oss i sin mini-utstilling på Hå gamle prestegard er nok ikke like forseggjorte og spektakulære som korowaienes hus, men de er fulle av eksotisk sjarm likevel. Som om de alle sammen, hver og en, huser en hemmelig skatt.

Som voksen er det lett å se trehyttene i et nostalgisk lys, som rester fra en barndom som virker mer og mer uproblematisk og forlokkende jo lenger på avstand den kommer. Men da vi var barn handlet det å bygge hytter i trærne på ingen måte om nostalgi, da handlet det om forsvar, hemmeligheter og retten til et privatliv. Om spionasje og nabolagskrig. Og ikke minst handlet det om å ha det kjekt, om å ramle ned stigen, slå seg på knærne og spikke seg i fingeren, om å lage noe med sine egne hender etter eget hode.

Selvfølgelig kan trehyttene, for en voksen og politisk korrekt hjerne, også romme en form for sivilisasjonskritikk – i det disse falleferdige byggverkene synliggjør vår egen ulykksalige trang til perfeksjonisme og materialisme, samtidig som de tydeliggjør jeger- og sankersamfunnets åpenbare økologiske overlegenhet, men for et barnesinn er fantasien større enn som så.

Hauge kaller utstillingen sin «Det norske huset», og spiller med denne tittelen på Thorbjørn Jaglands berømte nyttårstale fra 1997, hvor han sammenligner det norske samfunnet med et hus. Men det er ikke noe spesielt norsk over det å bygge hytter i trær, snarere kan vi snakke om en fellesmenneskelig glede og fascinasjon, et arketypisk motiv.

Jens Hauges fotografier avbilder en magisk verden midt i virkeligheten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s