Monica Ali: «Historien som aldri ble fortalt»

Roman, Aschehoug, Oversatt fra engelsk av Kari og Kjell Risvik

Historien som ingen burde ha fortalt

Diana synker i jorden. Ikke helt som i virkeligheten, men nesten. I Monica Alis eventyr om Lady Di, prinsessen av Wales, forsvinner den ulykkelige skjønnheten i et dypt hav av sultne haier, et eller annet sted utenfor kysten av Brasil. Diana iscenesetter sin egen død, for i neste omgang å dukke opp som Lydia i en liten amerikansk by kalt – av alle ting – Kensington.

I metamorfosen, forvandlingen fra prinsesse til hverdagsmenneske, får hun god hjelp av sin private sekretær Lawrence, som er den eneste fra hennes tidligere liv som tar del i forsvinningen. Diana/Lydia farger håret, fikser litt på nesen, kjøper seg et par brune kontaktlinser og spankulerer så ut i verden som en alminnelig hvemsomhelst.

Med sin debutbok «Brick Lane» (2003) slo britiske Monica Ali gjennom som forfatter med dunder og brak. Hun for straks inn på listen over Storbritannias mest talentfulle unge forfattere, hun ble oversatt til all verdens språk og nominert til en rekke litterære priser. Hvordan hun nå – åtte år og fire bøker seinere – har klart å tulle fram noe så intetsigende som romanen «Historien som aldri ble fortalt», er rett og slett en stor gåte. For «Historien som aldri ble fortalt» er etter min mening en historie som Ali burde ha holdt seg for god til å skrive. Fortellingen utnytter Dianas død på en spekulativ måte, karakterene er sjablongaktige og språket er fylt av klisjeer og dårlige adjektivkonstruksjoner, som for eksempel:

De knegne bølgene gnikket seg over grusen … solen slikket rundt anklene hennes … en søt gate, en tørst elv.

Dette er fraser som kunne vært tatt rett ut av en hvilken som helst legeroman eller ukebladnovelle. Av en Bookerpris nominert forfatter venter man seg mer, mye mer!

«Historien som aldri ble fortalt», som ble publisert i forkant av fjorårets engelske prinsebryllup, lukter penger – ikke litteratur.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s