Susan Henderson: «Det blå rommet»

En familietragedie

Roman, 323 sider, Juritzen forlag, Oversatt fra engelsk av Hilde Lyng

Tillies mor er ikke helt i form. Først slutter hun med å gå ut, så stenger hun døren for besøkende og til slutt nekter hun å forlate sengen sin. Hun glemmer å lage mat, glemmer å spise, glemmer å leve – eller kanskje orker hun bare ikke mer. Tillies mor er deprimert, hun trenger hjelp, men ingen synes å være i stand til å gi henne den hjelpen hun har bruk for. Og mens hjemmets lune rede forvandles til et kaotisk fengsel, strever Tillies far, oberst Harris, med å holde fasaden i orden.

Min fars verden var stram og ryddig … Han prøvde å oppmuntre til den samme ryddigheten hos oss, hardt arbeid lovet han oss, kom til å gjøre oss ansvarlige, robuste og produktive.

Men også orden og disiplin har sine begrensninger. Så mens Tillies far forsøker å dysse ned og glatte over, går det som det må gå – til helvete med hele familien.

Tillie selv, bokens forteller, er kun åtte år når alt dette skjer.

«Det blå rommet» er en intens fortelling om hvordan det er å være barn i en verden der voksne går til grunne. Som barn er man underlagt den voksnes omsorg og ansvar, og når foreldre blir uforutsigbare og utydelige, blir barnet fylt av en uendelig maktesløshet. Tillie forsøker å løse konflikten ved å søke tilflukt i fantasiens verden, men selv ikke de mest intrikate fantasier kan ta mors plass.

«Det blå rommet» er en gripende historie fortalt på en middels god måte. Historien om Tillies barndom er omkranset av en kort rammefortelling som sier oss litt om den voksne Tillies liv her og nå. Altså fortelles historien av to stemmer; Tillie som barn og Tillie som voksen. Dessverre settes ikke de ulike stemme- og erfaringskvalitetene opp mot hverandre – verken på en utfyllende eller utfordrende måte. Fortellingens  poetiske potensiale utnyttes ikke godt nok. Dermed blir teksten som roman litt for flat og endimensjonal. Men styrken i historien er det ingen ting å utsette på.

Publisert i SA 23/2/2012

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s