Helle Helle «Dette burde skrives i nåtid»

Roman, Oktober (2011)

Publisert i Stavanger Aftenblad 09/02/2012

Et forfatterskap i endring?

En typisk Helle Helle roman handler om en ung kvinne som nettopp har flyttet til en liten landsby hvor hun leier eller låner et gammelt hus. En typisk Helle-kvinne har med seg noen få rester fra et tidligere liv, gjenstander hun gjerne lar bli liggende i uåpnede esker. Kvinnens rom er som regel litt for kaldt, og det finnes sjelden mat i huset. Helles kvinner sover litt for mye eller litt for lite, ofte til feil tid. De treffer nye mennesker, har sex med noen av dem, men snakker aldri om følelser. Det er nesten som om Helles kvinner befinner seg litt på utsiden av livet.

Slik er det også, i grove trekk, med Dorte, hovedpersonen i Helle Helles nyeste roman, «Dette burde skrives i nåtid».

Helle Helles forfatterskap er usedvanlig stringent og konsekvent. Språket hennes er enkelt, presist og klart, nesten gjennomsiktig – som vann. Karakterenes indre liv er lukket for leseren, og derfor blir leserens oppgave større enn vanlig, for hele veien gjennom fortellingene forsøker vi å finne ut hvordan det kan ha seg at karakterene gjør sånn eller slik, hva de tenker, hva de føler. Men leserens spørsmål møtes av en stor og rungende taushet. I Helles univers er det opp til leseren å skape følelsene.

«Dette burde skrives i nåtid» er nesten en typisk Helle roman, men ikke helt  – for om man går riktig tett inn på teksten kan man skimte bitte små tegn til avvik fra normalen. Handlingsrekkefølgen er mer omfattende enn vanlig, og kompliseres av at flere tidsplan blandes; nåtiden trues av fortiden. To karakterer bærer samme navn, det truer deres selvstendighet.

Kan hende vitner disse ørsmå avvikene fra standarden om at en ny dreining er på gang i Helles forfatterskap, kan hende er hun er på vei bort fra den minimalistiske overflateenkelheten som har vært hennes kjennetegn fram til nå. Framtiden vil vise, enn så lenge er det fremdeles hennes evne til ikke å komme leseren i møte med psykologiske fortolkninger og forklaringer som gjør Helle Helle til en eksepsjonelt interessant, krevende og dyktig forfatter.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s