Linn Ullmann: «Det dyrebare»

Roman, Oktober (2011)

Publisert i Stavanger Aftenblad 19/01/2012

Et borgerlig samtidsdrama

Det er noe dramatisk over Linn Ullmanns skrivemåte. Litteraturen hennes er full av tablåer og karakterene presenteres gjerne med fullt navn og stilling, litt som om de spiller roller i et ibsensk drama.

I «Det dyrebare» treffer vi:

  • Jenny Brodal, pensjonert bokhandler
  • Siri Dreyer-Brodal, Jennys datter, restauranteier
  • Jon Dreyer, Siris mann, forfatter

m.fl

Figurene plasseres allerede fra starten av både inn i et privat og et offentlig rom. De framstår både som individuelle karakterer og som skjematiske rollefigurer; en infam svigermor, en kunstner som har mistet sine skapende evner, den stygge andungen … de er universelle typer like mye som personer, vi kjenner dem igjen fra eventyr og klassiske fortellinger.

«Det dyrebare» starter med en katastrofe. Barnepiken Mille, som har vært som sunket i jorden i to år, blir plutselig en dag funnet nedgravd i skogen. Ulykken i skogen leder oss inn i familien Dreyer-Brodals kompliserte familieliv, et liv fylt av hvite løgner og mørke hemmeligheter.

Komposisjonsmessig har Ullmanns tekst, som allerede nevnt, noe dramatisk over seg, men også innholdsmessig kan det være interessant å knytte Ullmanns tekst til det borgerlige dramaet. Det borgerlige dramaet er, slik vi kjenner det siden Ibsen, konsentrert om dybdeanalyser av menneskets sjeleliv uført ved hjelp av en retrospektiv teknikk. Det vil si at man knytter samtidige konflikter til hendelser på et historisk sett tidligere stadium. Ullmann benytter seg i «Det dyrebare» i stor grad av slike retrospektive analyser. Hun mestrer teknikken godt, og fortellingen hennes framstår i all sin underfundighet hele tiden som troverdig.

Romanens siste scene er dens svakeste punkt. For det er som om teksten har lovet oss en større innsikt enn den vi faktisk blir gitt. Likevel; med sin klassisk-dramatiske form befinner Linn Ullmann seg litt på siden av det som er hovedtendensen innenfor nordisk litteratur akkurat nå – hun har sin helt egen stemme, og den er det absolutt verdt å lytte til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s