Brit Bildøen: «Adam Hiorths veg»

Roman, Samlaget

denne anmeldelsen sto på trykk i Stavanger Aftenblad 1/12/2011

Godt språk, morsom fortelling, men det parodiske og satiriske kunne vært trukket mye lenger 

«Adam Hiorths veg» er fortellingen om miljøpredikanten Jon Utskott som forsøker å gjøre verden, i alle fall deler av Norge, til et bedre, friskere og sunnere sted, og om Adam Hiorth, som på eget initiativ har satt seg fore å lage en fotodokumentar om Utskotts forsøk på å redde verden. Sammen legger de to herrene ut på en strabasiøs sykkeltur, full av farer og overraskelser. Utskott har foretatt den samme turen år etter år, for Hiorth er det snakk om en jomfrutur – på mange måter.

«Adam Hiorths veg» er en roman som helt eksplisitt bygger på Cervantes’ klassiker «Don Quijote», verdens første, og – etter manges mening – beste roman. «Don Quijote» er historien om en fattig spansk adelsmannen som etter å ha forlest seg på gamle ridderfortellinger bestemmer seg for å dra ut i verden for å tjene det godes sak. Med på reisen tar han, foruten den utslitte hesten Rosinante, også med seg våpendrageren Sancho Panza.

Don Quijote og Sancho Panza, Jon Utskott og Adam Hiorth; to par som speiler hverandre. Et av Quijotes største problemer var at han var femhundre år for seint ute, at han ville være ridder lenge etter at riddertiden var forbi. Utskott er heller ikke helt ’up-to-date’, politikere fra alle partier har for lengst erkjent miljøkrisen, langhårede aktivister i ulltrøyer er i ferd med å gå av moten.

Don Quijote er ikke bare verdens første, men også en av verdens mest latterlige romanhelter. Likevel kan ikke leseren annet enn å bli betatt. Bildøen har ikke helt samme grepet om sine karakterer. Jo visst får man sympati med dem, men forfatteren kunne med fordel ha jobbet ennå mye mer med romanens satiriske potensiale og karakterenes kompleksitet og dybde. Dessverre er heller ikke tematikken i «Adam Hiorths veg» original nok.

Å legge seg så tett opp til en kanonisert tekst som det Bildøen her har gjort, har både fordeler og ulemper. Miljønissen Utskott og hans moderne kompis blir for lettvektere å regne sammenlignet med det gamle radarparet Quijote/Panza, men språklig sett har fortellingen om de to norske heltene likevel en del godbiter å by på.

Picasso: Don Quijote (1955)

 

One thought on “Brit Bildøen: «Adam Hiorths veg»

  1. Tilbaketråkk: BRIT BILDØEN: «ADAM HIORTHS VEG» | sub rosa

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s