Hanne Ørstavik: «Hyenene»

Roman, Oktober.

«Hyenene» er en god skildring av menneskelig utvikling og vekst

Allerede i antikken spurte filosofene seg:

Hvordan kan det ha seg at alle mennesker som har levert fremragende arbeider innen filosofi, statsmannskunst, poesi eller de andre kunstene er melankolikere?

Hanne Ørstaviks karaterer, i alle de ti romanene hun hittil har skrevet, er med få unntak melankolikere. Beskrivelsen passer også godt på Siv, hovedpersonen i årets roman «Hyenene». Siv er forfatteren som ikke lenger orker å skrive. I «Hyenene» forsøker Ørstavik å finne ut hvorfor.

Melankolien er skaperkraftens skyggeside, eller vrangside om man vil. Kreativitet er betinget av kraft og lyst, melankolien er en tilstand av uforklarlig utmattelse og trøtthet. Melankolien er slik sett et hvert skapende menneskes mareritt. Men som allerede de gamle filosofene påpekte, er de to posisjonene – melankoli og kreativitet – uløselig knyttet sammen. Den smertefulle vekslingen mellom dysterhet og overskudd er noe kunstnere ofte må leve med.

I «Hyenene» klarer Ørstavik på en utmerket god og troverdig måte å fange overgangen fra indre tomhet til ny mening gjennom karakteren Siv. Hun viser hvordan Siv, gjennom eksistensiell selvransakelse, klarer å avdekke fortrengte sider ved seg selv. Men minst like interessant er det imidlertid å se hvordan Siv, på tross av – men også nettopp på grunn av – sine egne mangler og traumer, på nytt klarer å komme i kontakt med sin egen skaperkraft og livslyst.

Ifølge den tyske filosofen Michael Theunissen er mening knyttet til en opplevelse av fylde, melankolikeren opplever tiden som tom og meningen med tilværelsen som tapt, for melankolikeren er tiden uendelig monoton.

I romanen om forfatteren Siv skildrer Hanne Ørstavik overgangen fra tomme til fylte dager, fra meningsløshet til meningsfylde på en svært vakker måte. «Hyenene» er derfor blitt til en overraskende håpefull og befriende bok.

Denne anmeldelsen sto på trykk i Stavanger Aftenblad  24/11/2011

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s