Daniel Glattauer: «Den syvende bølgen»

Roman, oversatt av Erik Krogstad, 196 sider, Font forlag

En skreddersydd roman for vår hektiske virkelighet

Med sin forrige roman, «Mot nordavinden», viste østerrikeren Daniel Glattauer oss at det er fullt mulig å komponere en roman kun bestående av e-postkorrespondanse. I sin nye bok gjentar han bragden nok en gang. «Den syvende bølgen» er full av dialoger, men fri for samtidige samtaler. Teksten består som helhet av e-postermeldinger sendt mellom Emmi og Leo, to voksne mennesker som ved en ren tilfeldighet har kommet i kontakt med hverandre på grunn av en feilsend e-post.

Historien er nokså enkel: Emmi og Leo lever i hvert sitt forhold, som ingen av dem har planer om å bryte ut av. Som gode venner, som faktisk aldri har møtt hverandre, men som har sendt hverandre daglige e-poster i over to år, betror de hverandre sine hemmeligheter. Men det leseren oppdager, før karakterene selv, er at de to er i ferd med å forelske seg i hverandre. Bokas spenning ligger i om de selv vil våge å innse hva som er i ferd med å skje, og om de i neste omgang vil være villige til å oppgi den virtuelle virkelighetens trygghet for å møte hverandre ansikt til ansikt. Glattauer bygger opp en fin spenningskurve, under de korte meldingene over nettet ligger det en hel verden av uforløst begjær og ulmer. De to skribentene, Emmi og Leo, etableres som to svært ulike fortellerstemmer, med klare og distinkte personligheter. Tekstene de sender hverandre, ofte ikke mer enn et par setninger, er fulle av vittigheter, ironi, sjalusi, sårhet og omsorg.

Bokas historie er definitivt gripende, som en velskrevet romantisk komedie er den full av intriger og forviklinger. Men ser vi ut over underholdningsverdien, er det, fra et mer teoretisk ståsted, måten det fortelles på, altså formen, som er mest interessant. Glattauer har gjort det før, men det er fremdeles imponerende å se hvordan han klarer å bygge opp et saftig og sydende melodrama kun ved hjelp av korte e-post utsagn. Kanskje er han i ferd med å utvikle en ny sjanger: det minimalistiske melodramaet? «Den syvende bølgen» er en roman som til tross for sitt forutsigbare plot vitner om stor språklig bevissthet og evne.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s