Helene Uri: «Kjerringer»

Roman, 459 sider, Gyldendal

Lett sommerunderholdning

En mann ligger forvirret og kald på bakken, naken. Over ham står fire kvinner, den ene har en stor saks i hånden – hun klipper i luften … Slik begynner Helene Uris roman «Kjerringer». Som en grotesk krimfortelling. Åpningsscenen er proleptisk, en foregripelse av begivenhetenes gang. Etter en kort prolog settes vi inn i det samtidige, og gradvis blir vi innviet og innviklet i historiene som leder oss fram til hendelsen med den nakne mannen.

Fire kvinner i førtiårsalderen møtes på et latinkurs. De blir venninner og betror hverandre sine hemmeligheter, de danner en liga: Feite Frøydis, vakre Celeste, koselige Jenna og smarte Ella, sammen starter de et korstog mot menn som forakter kvinner, mot menn som innbiller seg at de er moderne mens de i realiteten er ekte, gammeldagse mannssjåvinister.

Kjønnskonflikter, utroskap og bakvaskelser er typiske temaer i Helene Uris forfatterskap, og «Kjerringer» føyer seg dermed fint og naturlig inn i rekken.

«Kjerringer» er en til tider nokså underholdende roman, men den mangler vesentlige litterære kvaliteter, den er verken tankevekkende, gåtefull eller utfordrende. «Kjerringer» mangler både språklig og innholdsmessig originalitet og plottet er tydelig iscenesatt – noe som får fortellingen til å virke temmelig klisjeaktig. Karakterene er snakkesalige, men mangler personlig dybde. Forfatteren bygger mye av fortellingen opp omkring sin egen interesse for språk og lingvistikk, men hun klarer i liten grad å inkorporere kunnskapen sin i fortellingen på en litterær måte. På grunn av de sjablongaktige karakterene og iscenesatte situasjonene fungerer teksten heller ikke som feministisk kritikk av et mannsdominert samfunn, til det er den rett og slett, til tross for sine 459 sider, alt for overfladisk.

Litteraturhistorien er full av hevngjerrige kvinner, ikke minst er de rikelig representert innenfor krimsjangeren, Uris kjerringer skiller seg ikke ut i mengden, verken på godt eller vondt – dessverre.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s