Erik Sjödin, Tanya Busse, Kristin Velle – Rogaland kunstsenter

Tilbake til fellesskapet

For å si det enkelt; utstillingen Scientia tematiserer økologi. I utstillingen ser vi verk av tre kunstnere som arbeider med tematikken på hver sin måte.

Erik Sjödin forsker på verdens raskest voksende plante, Azolla. Planten er svært næringsrik, men lite benyttet som mat. Sjödin ønsker å introduserer planten som en matvare på verdensmarkedet. I utstillingen har han satt opp tre kar med planter i, slik at publikum selv kan studere veksten. Tanya Busse lager vin av eik. Mens mange av oss forbinder eik med fat og tønner til oppbevaring av bl.a. vin, lar Busse eika inngå som en ingrediens i selve vinen. Hennes del av utstillingen består av en rekke vinballonger med gjærende innhold. Mens Sjödin og Busse er opptatt av å gi oss mat og drikke, ser Kristin Velle på hva som skjer med den maten som ikke blir spist, hennes fokus er blant annet rettet mot livet som finner sted i en forråtnelsesprosess.

Begrepet økologi ble i sin tid introdusert av den tyske zoologen, legen, filosofen og kunstneren Ernst Haeckel. Med økologi menes en vitenskapelig studie av forhold mellom levende organismer og deres miljø. Med miljø menes i denne sammenheng en rekke faktorer; så som andre organismer, klima, topografi etc. Alle de tre kunstnerne i denne utstillingen studerer forholdet mellom mennesker og natur. Altså kan vi si at økologi er en fellesnevner, og med dette forstå de tre som typiske representanter for en sentral tendens innen samtidskunsten – økologi spiller en stor rolle for mange kunstnere nå.

Hvis vi så går fra det spesifikke i denne utstillingen til samtidskunsten som sådan, kan det være på tide å stille noen grunnleggende spørsmål om hvilken type estetikk vi har med å gjøre. Kanskje kan vi forstå den økologiske vendingen innen billedkunsten som en form for anti-modernisme? Mens modernismen har handlet om et brudd mellom subjektet og verden, tar store deler av den samtidige kunsten i dag verden tilbake, ser på seg selv som en del av verden, som en helhet – ikke som et monadisk fragment avsondret fra alt og alle. I ytterste konsekvens er/var kommunikasjon og forståelse en umulighet for modernismen, men i den nye kunsten er fellesskapet igjen blitt en mulighet. Ikke dermed sagt at det er mulig å snu en dårlig utvikling til noe godt på et globalt plan, for vi blir mer enn ofte presentert for de grusomste skrekkscenarier, bilder av en framtid hvor alt går til helvete. Men i skyggen av inferno synes det å vokse fram et nytt håp knyttet til et større felleskap, til en enhet av mennesker og natur.

I en utstilling som Scientia får kunstner og verk nye roller, kunstneren som genial skaper trer tilbake og åpner opp et rom for skapende refleksjon som publikum kan ta del i – om man vil. Vendingen tilbake til det kollektive oppleves som viktig, interessant og nødvendig.

Reklamer

2 thoughts on “Erik Sjödin, Tanya Busse, Kristin Velle – Rogaland kunstsenter

  1. Hej,

    Kul att du skrivit om mitt projekt (Super Meal). Jag vill bara poängtera att Azolla är en av världens mest snabbväxande plantor, men inte den mest snabbväxande. Samt att jag inte inte har några planer på att introducera Azolla på någon världsmarknad. Jag utforskar Azolla som matingredients men jag är fortfarande långt ifrån övertygad om dess potential som mat för människor. Däremot står det klart att Azolla kan användas som djurmat och biogödsel (bland annat i risodling) och på så sätt kan spela en viktig roll i jordbruk runtom i världen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s