Edy Poppy: «Sammen.Brudd.»

Noveller, 168 sider, Gyldendal

Foreløpige skisser

La oss begynne med slutten. Den siste novellen i Edy Poppys bok «Sammen.Brudd.» starter som dette: Kjære redaktør … Jeg har prøvd å skrive om sammenbrudd på alle mulige måter, en slags miserens encyklopedi, om du vil. Men jeg har bare så vidt rørt ved overflaten … Fortelleren fortsetter med å si at hun nå, når hun er ferdig med denne novellesamlingen, vil skrive en roman hvor hun utforsker sin egen blindhet for seg selv og for andre, sin egen mangel på medfølelse, og at hun vil skrive om dette i et stygt og upretensiøst språk, at hun ikke lenger vil gjemme seg bak det litterære. På sett og vis kan vi derfor si at novellesamlingen «Sammen.Brudd.» slutter med en ny begynnelse, slutter der hvor Poppys neste roman skal fortsette.

Edy Poppy skriver lett og godt, i korte setninger og et klart språk. Enkelt. Fortellerperspektivet veksler mellom han og hun, kun i «Den siste novellen» brukes en subjektiv jeg-forteller. Og det jeg’et som forteller den siste novellen synes, som allerede vist, å kunne skrives tilbake til forfatteren selv, til Edy Poppy. Gjennom bokas siste novelle settes forholdet mellom fiksjon og virkelighet i spill.

Alle de syv novellene i boka handler om forhold som bryter sammen, den samme emosjonelle spenningen gjentas fra historie til historie. Karakterene byttes ut, får nye navn, men situasjonen er hele tiden den samme; det handler enkelt og greit om en han og en hun som ikke klarer å leve sammen. Alle novellene utspiller seg i en kald, rå og hvit verden, en trøstesløs virkelighet full av aggressiv og kjærlighetsløs seksualitet. En verden hvor menneskers uendelige ensomheten ender opp i en form for seksualisert galskap.

En måte å lese «Sammen.Brudd.» på er å se den som et forarbeide, som en skissebok til den hudløse romanen Edy Poppy nå skal gå i gang med å skrive.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s