Agnes Ravatn: «Folkelesnad»

Essay, 210 sider, Samlaget

Et kåseri er ikke det samme som et essay

Agnes Ravatns «Folkelesnad» handler om norske ukeblader og magasiner. Boka er delt inn i 14 kapitler, hvert av kapitlene tar for seg en bestem type blad eller magasin. Ravatn skriver om interiørblader, treningsblader, pornoblader og mye mer. Tekstene i «Folkelesnad» ble opprinnelig publisert som føljetong i ukeavisa Dag og Tid.

Ravatn stiller seg innledningsvis følgende spørsmål: Kva seier desse blada om vårt folk og vårt land? Men hun gir seg dessverre aldri tid til å svare, for som hun selv sier et annet sted i boka: Eg har i utgangspunktet ikkje så mykje imot leserane, men eg må vedgå at eg etter å ha gått gjennom 80 norske blad har utvikla ein viss antipati mot dei av redaksjonene som tilsynelatande uanfekta sender sine fordummande, formanande, støyande publikasjoner til trykkeriet, veke etter veke, månad etter månad.

Agnes Ravatn har en sterk og original stemme, hun skriver godt og fyller tekstene sine med sarkasme og ironi på en måte som gjør dem til en fryd å lese. Hun er som en stand-up komiker i bokform; småpratende morsom hele veien.

Men, og dette er en alvorlig innvending midt i alt det morsomme, Ravatn hever seg i denne boka aldri opp på et virkelig godt essayistisk nivå, for et essay skal romme mer enn ironi og sarkastisk småprat. Hun burde for eksempel vært i stand til å svare mer utfyllende på sitt eget utgangsspørsmål: Kva seier desse blada om vårt folk og vårt land? Det holder ikke å svare med at ukebladenes redaksjoner er tåpelige, når det faktisk er slik at det selges en million blader her i landet pr uke. Hvorfor våger hun ikke å anklage oss lesere for den samme dumskapen som hun anklager redaksjonene for? Er ikke dette litt feigt egentlig? Det er jo tross alt vi – leserne – som betaler for alt dette mølet!

«Folkelesnad» er en serie morsomme kåserier som nok fungerer bedre som avisføljetong enn som essayistikk i bokform.

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s